Kramtomųjų raumenų įtampa

Kramtymo raumenys (musculi masticatorii) – abiem savo galais tvirtinasi prie kaulų, yra poriniai, prasideda nuo skirtingų kaukolės vietų ir tvirtinasi prie apatinio žandikaulio. Šiuos raumenis įnervuoja trišakis nervas (m.trigeminus). Judindami apatinį žandikaulį per smilkininį apatinio žandikaulio sąnarį, jie atlieka ir kramtymo funkciją.

Kramtomasis raumuo (m.masseter) yra stipriausias iš kramtomųjų raumenų. Prasideda nuo apatinio skruostikaulio krašto, skruosto lanko ir baigiasi ties apatinio žandikaulio išoriniu kampu. Šis raumuo kelia apatinį žandikaulį.

Smilkininis apatinio žandikaulio sąnarys ir kramtomieji raumenys palaiko apatinio žandikaulio padėtį ir judesius: išsižiojimą, užsičiaupimą, kandimą, kramtymą.

Kramtomųjų raumenų įsitempimo priežastys:

– dantų griežimas;

– stiprus dantų sukandimas;

– kramtymas viena puse;

– jaučiamas nuolatinis skausmas, įtampa (galvos, veido srityse);

įtemptas, protinis darbas;

– netaisyklingas sąkandis;

– psichologiniai faktoriai.

Dėl šių priežaščių kramtomieji raumenys patiria neįprastas apkrovas ir perkraunama jų galia.

Priemonės, padedančios efektyviai sumažinti kramtomųjų raumenų įtampą:

– Norint sumažinti kramtomųjų raumenų įtampą ir atpalaiduoti giliuosius veido raumenis yra būtinas masažas. Masažą galima atlikti išoriškai arba intraoraliai (iš burnos gleivinės pusės).

Intraoralinis masažas – atliekamas iš burnos gleivinės pusės, efektyviai koreguoja vidinius veido raumenis, atpalaiduoja kramtymo raumenis, sumažina žandikaulio įtampą, padedanti išvengti dantų griežimo problemų.

Dar vienas iš veiksmingų būdų, padedančių atpalaiduoti kramtomuosius raumenis, yra – kineziologinis teipavimas. Teipavimo metodas paremtas propriorecepcijos stimuliavimu per odą. Procedūros metu ant norimų paveikti vietų užklijuojamas elastingas kineziologinis pleistras (teipas).

Kaip veikia kineziologinis teipas?

  • teipas pakelia odą ir sukuria laisvą vietą tarpląstelinio skyščio (kraujo, limfos) cirkuliacijai;

  • teisingai uždėjus, teipas atpalaiduoja spazmo būsenoje esantį raumenį;

  • teigiamai veikia raumenų atminties poveikį.

  • Kramtomuosius raumenis dar atpalaiduoja ir veikia mikrosrovės. Mikrosrovės – tai žemos įtampos pulsuojančios srovės, kurios tiesiogiai veikia raumenis. Pertemptus (hipertoninius) raumenis jos atpalaiduoja, nusilpusius – tonizuoja. Taip pat veikia audinių ląsteles ir gerina medžiagų apykaitą.

© 2019 - 2024 Visos teisės saugomos FaceMyo. FaceMyo privatumo politika